Kaip taisyklingai naudoti šiaurietiškas lazdas

Kaip taisyklingai naudoti šiaurietiškas lazdas

Nors šiaurietiškas ėjimas pasaulyje populiarus jau beveik 100 metų, į Lietuvą jis atkeliavo ne taip seniai. Tačiau vos atsiradusi, ši sporto šaka kaip mat išpopuliarėjo – ją lengva praktikuoti, o šiaurietiško vaikščiojimo teikiama nauda yra stulbinama. Kaip teisingai pasirinkti lazdas, kaip praktikuoti šiaurietišką ėjimą ir kuo jis palankus? Išsamius atsakymus pateikiame šiame straipsnyje.

Šiaurietiško ėjimo nauda 
Šiaurietiškas vaikščiojimas mūsų kūnui suteikia daugybę naudų, iš kurių pagrindinės yra šios:
  1. Dirba viso kūno raumenys. Skirtingai nuo įprasto vaikščiojimo, šiaurietiško ėjimo metu dirba net 90 proc. viso kūno raumenų! Šis vaikščiojimas padeda dirbti kojų, sėdmenų ir krūtinės raumenims, bicepsams ir tricepsams, taip pat pečiams ir netgi pilvo raumenims.
  2. Atstoja bėgimą. Šiaurietiško vaikščiojimo metu sudeginsite beveik tokį pat kiekį kalorijų (apie 500 kcal/val.) kaip ir bėgiojant, o tai atliksite tausojant savo sąnarius. Šis užsiėmimas taip pat tinka tiems, kurie taip ir nepamėgo bėgioti.
  3. Pagerina laikyseną. Šiaurietiškos lazdos padeda formuoti tiesią ir taisyklingą laikyseną ir išlaikyti teisingą eiseną. Tokio ėjimo metu stiprinsite savo stuburą ir nugaros raumenis.
  4. Nereikia pasiruošimo. Tai – bene mažiausiai pasiruošimo reikalaujanti sporto šaka, kuria gali užsiimti absoliučiai bet kur ir bet kada. Šiaurietišką ėjimą praktikuoti galite tiek žiemą, tiek vasarą, vaikščioti galite miškuose, parkuose ar netgi mieste. Viskas, ko jums prireiks – tai šiaurietiškos lazdos ir sportinė apranga.
  5. Tinka reabilitacijai. Šiaurietiškas ėjimas gerokai mažiau apkrauna kūną, dėl to jis puikiai tinka siekiantiems atsistatyti po traumų. Kadangi jis taip pat nereikalauja fizinio pasiruošimo, vaikščiojimas su šiaurietiškomis lazdomis tinkamas pradedantiesiems sportininkams ar vyresnio amžiaus žmonėms.

AKCIJA   LAZDOMS čia

Nuo ko pradėti?
Šiaurietiškam ėjimui reikia tik dviejų dalykų – patogios aprangos ir šiaurietiškų lazdų. Žemiau pateikiame patogų ir įsimintiną gidą, į ką verta atkreipti dėmesį renkantis šias lazdas:
  1. Rūšis. Šiaurietiškos lazdos būna kelių tipų – reguliuojamos (dar kitaip vadinamos teleskopinėmis ar išskleidžiamomis), nereguliuojamos (neišskleidžiamos, stacionarios) ir teleskopinės. Nereguliuojamos lazdos kelia šiek tiek mažiau vibracijos, tačiau reguliuojamas patogiau formuoti pagal jūsų ūgį. Teleskopines lazdas patogu vežiotis ar nešiotis su savimi, mat jos susiskleidžia iki kuprinei tinkamo dydžio.
  2. Dydis. Šiaurietiškų lazdų dydį pasirinkti yra gana lengva: tereikia jūsų ūgį padauginti iš koeficiento 0,68. Pavyzdžiui, jei jūsų ūgis yra 1,80 m, tinkamiausias lazdų dydis bus: 1,80 x 0,68 = 1,2 m. Jei perkate nereguliuojamas lazdas, rinkitės artimiausią dydį jūsų apskaičiuotam matmeniui.
  3. Sudėtis. Kuo šiaurietiškų lazdų sudėtyje daugiau anglies pluošto, tuo jos bus lengvesnės ir patogesnės, tačiau ir brangesnės. Jei nesate tikras, ar šis sportas – jums, galite pradėti nuo pigesnio varianto, o vėliau nusipirkti profesionalias lazdas.
  4. Ėjimo technika. Lazdų tipas ir „komplektacija“ priklauso ir nuo jūsų ėjimo technikos – jei vaikščiosite gamtoje, šiaurietiškų lazdų galiukai turėtų būti smailūs, tuo tarpu sportuojant asfaltuotuose takeliuose, prireiks guminių lazdų antgalių. Atkreipkite dėmesį, kad tiek smaigaliai, tiek guminiai antgaliai turi būti pritvirtinti keik pasvirusiu kampu.
AKCIJA   LAZDOMS čia
Kaip eiti?
Šiaurietiškas ėjimas – nesudėtingas sportas, tačiau vis tik ir čia yra kelios taisyklės, kurias būtina žinoti:
  • Taisyklinga ėjimo technika. Ji atrodo taip: jūsų kūnas šiek tiek palinkęs į priekį, lazdos laikomos apytiksliai 45 laipsnių kampu. Žingsniai turėtų būti šiek tiek didesni nei einant įprastai, pečiai nuleisti, o pilvas įtrauktas. Laikant lazdas arčiau kūno, ženkite viena koja, o priešingoje rankoje laikoma lazda atsispirkite nuo žemės.
  • Pradedančiųjų technika. Šios sporto šakos pradedantiesiems rekomenduojama rinktis techniką, kurios pagalba apsiprasite su šiaurietiškomis lazdomis ir išmoksite eiti taisyklingai. Pirmasis žingsnis – lazdas kurį laiką tiesiog neškitės. Antrasis žingsnis – lazdas vilkite. Trečiasis žingsnis – švelniai statykite lazdas ant žemės. Galiausiai – atsispirkite lazdomis vis stipriau, kol šiaurietiškas ėjimas taps jūsų įpročiu.
  • Ėjimo kursai. Jei jaučiate, kad pačiam įvaldyti šiaurietiško vaikščiojimo techniką gali būti sunku, nedvejokite ir kreipkitės į specialistus. Ši sporto šaka mūsų šalyje yra populiari, tad nesunkiai rasite įvairių kursų ir mokymų.

AKCIJA   LAZDOMS čia